[...] w ścianach tętnic i podwyższa ciśnienie płynącej nimi krwi. Sterydy łatwo przenikają do wszystkich komórek organizmu - nawet do specjalnie chronionych komórek mózgu. W organizmie SM-owca tkwi błąd, zakłócający rozróżnianie tego co własne od tego co obce. W prawidłowo działającym organizmie układ odpornościowy (immunologiczny) broni [...]
[...] jednak mimo tak wielu niebezpieczeństw insulina wciąż zdobywa nowych propagatorów. Insulina to bezsprzecznie jeden z najsilniejszych hormonów anabolicznych znanych w ludzkim organizmie. Produkowany jest w trzustce - jednym z najważniejszych gruczołów wydzielania zewnętrznego i wewnętrznego w organizmie człowieka Przy endogennym niedoborze [...]
[...] mogą też być przyczyną licznych chorób: zapalenia jelit, reumatyzmu, miażdżycy, nowotworów, jak i zawału mięśnia sercowego. Reaktywne formy tlenu wytwarzane w naszym organizmie Wolne rodniki źródło powstawania Anionorodnik ponadtlenkowy O2 komórki fagocytarne2, białe krwinki, [...]
[...] realnych korzyściach, płynących z suplementacji nim. HMB to związek, którzy jest efektem przemian jednego z aminokwasów rozgałęzionych - leucyny. Powstaje on naturalnie w organizmie człowieka, jako element mechanizmów obronnych w sytuacji nasilonego rozpadu białek ustrojowych, którą może wywołać: wysiłek fi zyczny, choroba, niedożywienie, [...]
[...] białka stanowią niewielką część zazwyczaj od kilku do kilkunastu procent. Duże spożycie białka może występować na przykład w diecie sportowców ponieważ białka pełnia w organizmie między innymi funkcje budulcowe. Są głównym składnikiem budulcowym tkanek w organizmie w tym także mięśni. Jakie natomiast znaczenie mają białka z punktu widzenia [...]
[...] czynniki stymulują oczyszczanie tego układu. Zaobserwował, że najskuteczniejszym sposobem takiego oczyszczania jest głębokie oddychanie przeponą, dzięki czemu powstaje w organizmie swoista próżnia wsysająca limfę przez krwiobieg i przyspieszająca eliminowanie z ciała wszelkich toksyn. W rzeczywistości głębokie oddychanie i ćwiczenia fizyczne [...]
[...] z treningami i zawodami. W skład optymalnej diety ukierunkowanej na sporty wytrzymałościowe powinno wchodzić ponad 40 różnych składników. Składniki te nie są produkowane w organizmie i muszą być dostarczone z zewnątrz. Większość tych składników może być dostarczona w postaci zróżnicowanych posiłków stałych i płynnych. Badania naukowe wykazały, [...]
[...] pełnią tez istotna role budulcową przy czym NNKT (a szczególnie grupa słynnych Omega-3) odgrywają tu role kluczową gdyż wchodzą w skład wszystkich błon komórkowych w organizmie, są bardzo istotnym składnikiem układu nerwowego warunkują prawidłowe działanie szeregu procesów w organizmie (w tym rozwoju masy mięśni i cech motorycznych). [...]
[...] I tutaj popełnia się poważny błąd , jak wiadomo tłuszcze to lipidy czyli cząsteczki złożone, inaczej zwane kwasami tłuszczowymi, spełniają one bardzo ważne role w naszym organizmie i bez nich nie byli byśmy w stanie prawidłowo funkcjonować m.in. wykluczanie tłuszczy lub nie prawidłowe ich dostarczanie powoduje poważne schorzenia układu [...]
[...] z treningami i zawodami. W skład optymalnej diety ukierunkowanej na sporty wytrzymałościowe powinno wchodzić ponad 40 różnych składników. Składniki te nie są produkowane w organizmie i muszą być dostarczone z zewnątrz. Większość tych składników może być dostarczona w postaci zróżnicowanych posiłków stałych i płynnych. Badania naukowe wykazały, [...]
[...] mieli choć jedną naprawdę dobrą, wszystkie pozostałe byłyby zbędne. Jest jednak faktem niezaprzeczalnym, że nie ma życia bez białka. Każda komórka i każdy płyn w dowolnym organizmie po prostu musi je zawierać. Składa się ono z ponad 20 cegiełek, zwanych aminokwasami, z których każda jest inna. Z tych 20 aminokwasów organizm może, niczym z [...]
[...] tej witaminy, a jeśli czas ten przedłuża się do klikunastu sekund to trzeba zasięgnąć porady lekarza. Oczywiście dokładne informacje na temat niedoboru tej witaminy w naszym organizmie może nam udzielić tylko lekarz, wiadomo, że nie można opierać się w 100 % na takiej metodzie. Osoby, których praca wiąże się z długim siedzeniem przed monitorem [...]
Kreatyna -------------------------------------------------------------------------------- Już po kilku dniach stosowania kreatyny, mięśnie stają się większe i bardziej "napompowane" jest to efekt zwiększenia ilości kreatyny w mięśniu o około 50%. Dochodzi wtedy do szeregu reakcji, które powodują, iż komórki mięśniowe wchłaniają więcej wody. [...]
[...] z treningami i zawodami. W skład optymalnej diety ukierunkowanej na sporty wytrzymałościowe powinno wchodzić ponad 40 różnych składników. Składniki te nie są produkowane w organizmie i muszą być dostarczone z zewnątrz. Większość tych składników może być dostarczona w postaci zróżnicowanych posiłków stałych i płynnych. Badania naukowe wykazały, [...]
[...] oraz determinacji, możemy dowolnie sięgnąć po pomoc- prozdrowotne środki o stopniowym działaniu odchudzjącym. l-karnityna Jest aminokwasem endogennym, wytwarzanym w naszym organizmie z aminokwasów metioniny oraz lizyny. Przy odpowiedniej podaży w diecie żelaza, witamin C, PP, oraz B6 nasz organizm bezproblemowo radzi sobie z jej produkcją. [...]
[...] przedstawicieli sportów siłowych i szybkościowo-siłowych. HMB Co to jest HMB? HMB (B-hydroxy-B-metylomaślan) jest krótko łańcuchowym kwasem tłuszczowym, który powstaje w organizmie z leucyny (jeden z aminokwasów). Jak działa HMB? HMB (B-hydroxy-B-metylomaślan) jest skuteczną alternatywą dla niedozwolonych środków dopingujących - wspomaga [...]
[...] usprawniają przepływ krwi zapobiegając arteriosklerozie, jest on nieodzowny w przyswajaniu witaminy D i w pracy hormonów. Zjadanie cholesterolu nie wpływa na jego ilość w organizmie w takim stopniu, jak np. brak ruchu. Spożywanie nieoczyszczonych tłuszczy roślinnych powoduje zmiany w procesach wątroby, powodując uaktywnianie cholesterolu [...]
[...] i fizycznych, jednak najbardziej istotną rolę w jej przebiegu odgrywa zmniejszający się z wiekiem poziom męskiego hormonu - testosteronu. U młodych chłopców jego ilość w organizmie jest niewielka, dopiero u nastolatków gwałtownie wzrasta i utrzymuje się na zwiększonym poziomie do ok. 35 roku życia, po czym znów się obniża. Po pięćdziesiątce [...]
[...] możliwość przemieszczania się między sobą, co umożliwia białkom geometryczne zmiany kształtu nadające im dużą ruchliwość. Powyższe zjawisko pozwala białkom pełnić w ludzkim organizmie różnorodne funkcje. Aminokwasy z punktu widzenia biochemii możemy podzielić na proteogenne,(budulcowe) czyli te które tworzą ludzkie białka [...]
[...] - posiadają przystosowany układ trawienny do przyswajania kazeiny, który wytwarza reninę, trawiącą kazeinę. Dla człowieka jest ona bardzo szkodliwa, gdyż produkuje ona w organizmie ludzkim molekułę homocysteinę, której obecność powoduje blokowanie żył i tętnic oraz osłabienie tkanki łącznej. Ponadto z kazeiny... robi się guziki i kleje. Poza [...]